• Melbourne House 0064

Higher Education Projects

KCL Student Union

CLIENT: Kings College London
VALUE: £400k
DATE: July 2019

The project brief was to create a new senior executive suite on the 8th floor of Melbourne House, to provide office working space for the KCL principle, 5 vice principles and their staff of 35 people.

In order to complete the design period within the tight deadline, we partnered with an architect that we could rely on. A strict design programme was organised by Quinn London and weekly workshops with the architect and client team ensured that the design was completed within the specified time frame.

The initial works involved strip out of the floor and modification of the existing mechanical systems, including the redirecting of existing duct work to service the new room layout. A new AC unit was installed along with plumbing and drainage supply.

A high specification installation for security and access controls.

Project Challenges

Access and out of hours working - Any disruptive or noisy works including access and use of lifts had to be completed out of hours. On site we ensured that we conveyed the sensitivities of the neighbours to our supply chain to avoid any conflict. Engaging with and maintaining a good relationship with the building manager helped us to understand access requirements and sensitivities.

Validations of existing services - Working within the realm of an existing building with tenants and M&E facilities. As the client was leasing the property we had to ensure that any modifications that affected the floors fire alarm, water supply, HVAC and security needed to be pre-approved by the building manager. We successfully used the lead in period to carry out condition surveys to enable thorough design. Early engagement with the building manager helped to understand the extent of the works that was taking place. Ensuring that it was inline with existing building standards.

The client was happy with the result of the works and the project was completed ahead of programme. This allowed the client to access the floor early and provided sufficient time for them to move office.

Project gallery

Melbourne House 0608