• 20190904 164523 191128 160114

Heritage Projects

Kings College London Student Lounge

CLIENT: Kings College London
VALUE: £1.2m
DATE: July 2019

This project involved the refurbishment of the Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) building student lounge at King’s College London’s Denmark Hill Campus.

The project involved a number of key structural adaptations:

  • Removing the existing beam-block raised ground floor slab (partially) to create a new floor level at the existing under croft level.
  • Cutting/ trimming of the existing raised ground floor slab to create an internal step in floor levels (raised ‘hub’ level).
  • Creating two new openings in the existing load bearing masonry façade.
  • Adding a new infill slab to bridge between the South Block and the Rear Block at raised ground floor level.
  • Creating a new opening in the existing internal wall to allow for new access between the South Block and the Rear Block at raised ground floor level.
  • Replacing existing lower level louvers with new concrete infill panels.
  • Creating a new retaining wall to accommodate an altered landscape build-up in the existing courtyard area.
  • Adding two new platform lifts (one internal, one external).

After completion of structural works, we began the M&E installation, new carpets, security, blinds and bespoke joinery which involved detailed design and an extended lead in period prior to installation.

Challenges

Live working campus, challenges of noise control, dust control, whilst students were completing exams. In order to mitigate this and avoid disturbing the students we installed acoustic barriers and completed any noisy works OOH.

Logistical challenges - ingress into the building through small access area, all materials had to be brought in through the front of the building. Majority hand-balled, small excavators and dumpers used for work in close space.

Bespoke Joinery package - One of the biggest challenges was, the central hub, which was in the middle of the student lounge. To install the purpose-built joinery product within the desired period was challenging. This package of work involved, design development, manufacturing and installation on a very tight deadline.

The completed project was well received by the students and the university, the lounge area, provides a comfortable break out area, with soft seating, relaxation area, projection screen for movies and a table tennis area.

Project gallery

OK IMG 1725

More Heritage projects

Dsc 2312

Founders Reading Room

Quinn's Heritage division were contracted to refurbish the Founder’s reading rooms.
Read more

Dsc 2392

Hillingdon House

Quinn London were employed to complete the refurbishment of Hillingdon House to its former glory.
Read more

Dsc 0335

KCL Music Rooms

Refurbishment of 48 rooms in a Grade I listed building
Read more

Dsc 6915

Orleans House Restoration

The full refurbishment of Orleans House including the Grade I listed Octagon Room
Read more

Dsc 5305

Gunnersbury Park Restoration

Restoration of Gunnersbury Park and the Grade II* Large Mansion
Read more

Webp Net Resizeimage 1

Restoration of Pitzhanger Manor

The restoration and refurbishment of Pitzhanger Manor and Gallery
Read more

Prwf 110609 177

Connaught Hall

Connaught Hall is a commanding Grade II listed building in Bloomsbury, which needed refurbishment.
Read more

Prwf 110609 13

Lauderdale House

This refurbishment of five listed buildings across the London Borough of Camden...
Read more

Jr19178

St Mary's Rectory

This particularly delicate renovation involved the careful restoration of an oak-panelled room.
Read more

4

Endell Street

Since its reopening in 2008, this hostel for the homeless has achieved global recognition.
Read more